Digital Marketing (7 Blogs) Become a Certified Professional

Top 75 Digital Marketing Interview Questions and Answers you need to know

Published on Sep 27,2019 132 Views
Disha
Disha works as a technical content writer for Edureka. She likes writing... Disha works as a technical content writer for Edureka. She likes writing about different technologies and career trends. She is an expert in SEO,...
Top 75 Digital Marketing Interview Questions and Answers you need to know

MI-new-launch

myMock Interview Service for Real Tech Jobs

myMock-mobile-banner-bg

myMock Interview Service for Real Tech Jobs

  • Mock interview in latest tech domains i.e JAVA, AI, DEVOPS,etc
  • Get interviewed by leading tech experts
  • Real time assessment report and video recording

Digital marketing is one of the growing areas of online business, and it is expected to dominate in the coming years hence it will generate great job opportunities in Digital Marketing domain. To help you boost your confidence and preparing you well to ace your interview, we have compiled a list of the top Digital Marketing interview questions, for both freshers as well as experienced candidates. The questions have been categorized in the following sections-

Let’s get started!

Commonly asked Digital Marketing Interview Questions 

Q1. How can you categorize Digital marketing?

Inbound Marketing

Outbound Marketing

Pulls in interested costumers

Pushes regardless of interest

Written according to the consumer’s needs

Written according to the product’s needs

A part of content consumption

Disrupts content consumption

Natural habitat: blogs, social media, search, influencer marketing, opt-in emails.

Natural habitat: display ads, telemarketer scripts, magazines, TV ads, billboards.

Q2. Explain Digital marketing?

Ans: Digital marketing is all about the tactics for brand marketing via online channels. It includes various techniques like SEO, SEM, Link building, Email marketing, PPC, Affiliate Marketing, etc.

Q3. What are the different types of Digital Marketing?

Ans: Different Digital Marketing aspects –

  • Search Engine Optimization (SEO)
  • Search Engine Marketing (SEM)
  • Content Marketing
  • Email Marketing
  • Social Media Marketing
  • E-commerce Marketing

Q4. What are the most effective ways to increase traffic to your website?

Ans: The most popular and effective ways to increase traffic to your website are-

  • Paid search
  • Display advertising
  • Content marketing
  • Writing crisp headlines
  • SEO activities
  • Content optimization
  • Targeting long-tail keywords
  • Guest blogging
  • Seeking referral traffic
  • Posting content on LinkedIn
  • Linking Internally
  • Email marketing

Q5. Define SEO. 

Ans: SEO or Search Engine Optimization is the process of increasing the quantity and quality of website traffic by increasing the visibility to users of a web search engine. SEO is the practice of getting traffic from the organic, editorial or natural search results on search engines.

Q6. Explain keywords in Digital marketing? How important is it for SEO?

Ans: A keyword is the most significant and fundamental element of Search Engine Optimization. Users use keywords to search for a product or service on the internet.

Keywords are the core of all your SEO efforts. They are crucial for better rankings in the search engine result pages (SERPs). It is really important to make your website SEO optimized for keywords that are relevant to your business. This would help your website’s pages to rank higher in search engines which makes it easier for people to find your website.

Q7. What are the key areas where you can use keywords to optimize your site ranking?

Ans: For better page ranking, keywords can be used in the following areas-

  • Website URL
  • Website Title
  • Meta tag
  • Web page content
  • Body text
  • Headlines

Q8. What are the different types of SEO?

Ans: White hat SEO – It is the most popular SEO technique that utilizes methods and techniques to improve search engine rankings of a site which do not run afoul of search engine guidelines. White hat SEO uses techniques like high-quality content, link acquisition, website HTML optimization, and restructuring. With White hat SEO, you can expect a long-lasting growth in your rankings.

Black hat SEO – It exploits the various weaknesses in the search engines algorithms to get high rankings. The Black hat SEO is not in accordance with the SEO guidelines set by search engines. Some of the black hat SEO techniques are keyword stuffing, link spam, hidden text, hidden link. Using these techniques, you can expect unpredictable, quick but short-lasting growth in rankings.

Grey hat SEO – Grey hat SEO is neither black nor white, it rather combines both. It is a transformation from black SEO techniques to white SEO techniques and from white SEO techniques to black SEO techniques.

Q9. What are on-page and off-page optimization?

Ans:

On-pageOff-page

It refers to factors that you can optimize on your own website to grow traffic.

Of-page SEO is all about your online reputation. It includes acquiring backlinks for your page from the authority sites in your niche.

The main components involved in on-page optimization are – Title of the page, Meta description tag, Optimized Image with alt tags, URL structure, High-quality content, Optimized internal links.

The main components involved in off-page optimization are – Acquiring Backlinks, Leveraging social interaction with your site, Promote your content via social channels, Add social book markings, Guest Blogging

    Q10. Name some useful Digital Marketing tools. 

    Ans:

    • Keyword Discovery
    • RankWatch
    • Moz
    • Alexa Ranking
    • Google Analytics
    • Crazy Egg Heatmaps
    • Favicon Generator
    • XML Sitemap Generator
    • SubmitExpress Link Popularity
    • Digital Point Keyword Tracker
    • Google Trends
    • Google Keyword Planner
    • Kissmetrics
    • SEMrush
    • Ahrefs
    • Buzzsumo
    • AdExpresso
    • Buffer App
    • MailChimp
    • Unbounce
    • Hasoffers

    Q11. Explain PPC or Pay Per Click advertising?

    Ans: In Pay Per Click advertising, advertisers pay the publisher (website owner or a host of the website) when the ad is clicked.

    Q12. Explain Google Adwords.

    Ans: Google AdWords is an online advertising service, by Google, to help marketers reach their customers instantly. Businesses use this service to display ads on Google and its advertising network. It is the most famous Pay-Per-Click advertising system in the world. Adwords allow businesses to set a budget for ads and the payments happen when people click on the ads. Google Adwords service focuses on keywords.

    Q13. Explain Google AdWords Remarketing.

    Ans: Google AdWords Remarketing is referred to a targeted marketing strategy that assists the marketers to reach out to people who visited their site previously but did not complete the purchase. Remarketing helps target the right people at the right time with the right ad. It helps increase conversion rates as the past site visitors may already be familiar with your brand and turn into prospective customers easily.

    Q14. What is the limit for the characters in Adwords Ads?

    Ans: The headlines and sub-headlines should not be more than 30 characters and the descriptions should be within 90 characters.

    Q15. Name some of the Google AdWords ad extensions?

    Ans:

    • Call extensions
    • Callout Extension
    • Promote extension
    • Structured snippet extension
    • Sitelink extension
    • Affiliate location extension
    • App extension

    Q16. What can be the ideal approach for effective PPC campaigns?

    Ans:

    • Add more PPC keywords to expand the reach
    • Split ads into smaller segments to have a better Click Through Rate (CTR)
    • Review non-performing PPC keywords
    • Refine landing pages to align with search queries
    • Improve campaign relevancy by adding negative keywords

    Q17. What can you do to improve your conversion rates?

    Ans: Increased conversion rates can be achieved by testing different website elements, especially on a landing page. Also, you can experiment with functionality, layout, and style on landing pages.

    Q18. Explain a responsive web design?

    Ans: Responsive web design makes web pages perform well on different devices like desktop, mobile, and tablet. It ensures that the user has a great viewing experience no matter what device they use to access your website. The practice of a responsive design consists of a mix of flexible layouts, images, grids, and the use of CSS media queries.

    Q19. What is the difference between direct marketing and branding?

    Ans: In the case of branding, the advertiser has to expose his brand to websites and applications that have a higher audience reach. The most known methods are YouTube ads, display target ads, custom ads, and remarketing.

    In the case of direct marketing, the advertiser is interested mostly in establishing communication with his target audience through different mediums like emails, mails, pamphlets, catalogs, flyers, etc.

    The basic difference between them is that branding is done to build awareness, whereas direct marketing help companies to reach out to their customers directly.

    Q20. What are the limitations of Online Marketing?

    Ans: Intense Competition: Since online marketing is easily accessible and cost-effective, it has become a preferred method for most of the brands. Therefore, it is an uphill task to get noticed amongst such intense competition.

    It can get overwhelming: There is so much information and data and an onslaught of tools that it’s easy to get overwhelmed and get confused. It takes a lot of practice and experience to get your head around all of it.

    Analytics is only as good its user: There is analytics for everything but you can’t do anything with plain data unless you know how to read and make use of it. It can become misleading sometimes and you can get stuck in chasing vain metrics and burning cash at the wrong places.

    Q21. What is the difference between SEO and SEM?

    Ans: SEO enables your website to appear in search engine result pages while SEM is search engine marketing to purchase a space in search engine result page.

    Q22. What is the use of anchor tag in SEO?

    Ans: The anchor text is the visible, clickable text in a hyperlink. The words contained in the anchor text can determine the page ranking in search engines.

    Q23. Name some PPC (Pay-Per-Click) tools?

    Ans:

    • SEMrush
    • Optimizely
    • Unbounce
    • Keyword planner
    • Adwords Editor
    • AdWords Wrapper

    Q24. How can you use social media for marketing?

    Ans: Social media marketing involves creating and sharing content on social media channels to achieve your marketing and branding goals. It includes different activities like posting images, videos, and other content that drives audience engagement.

    Social media marketing can help you by increasing website traffic, building conversions, increasing brand awareness and improving communication and interaction with target audiences.

    Q25. What do you know about Email Marketing?

    Ans: Email marketing is a highly effective Digital Marketing strategy of sending emails to target leads and customers. Effective marketing emails convert leads into customers and turn one-time buyers into loyal fans.

    Q26. What is Content Marketing?

    Ans: Content marketing is a strategic approach focused on creating and distributing relevant, valuable, and consistent content to attract and retain a clearly-defined audience and drive profitable customer action. The key reasons for enterprises to use content marketing are –

    • Increased sales
    • Cost savings
    • Better customers who have more loyalty

    Q27. Why is online marketing preferred more than offline marketing?

    Ans: Online marketing is preferred over offline marketing for the following reasons –

    • You can tap a larger audience and expand geographically easily
    • Information is immediately available online
    • Interact with customers easier and get in touch faster
    • Better tracking

    Q28. How should companies measure Social Media Marketing Success?

    Ans: Success is measured by utilizing different metrics – traffic, leads, and clients. Counting the number of followers on your channels can help you know your social media reach. The factors that define success is how many people social media drives to your website, how many of them are qualified leads, and how many of them become costumers.

    Q29. What is AMP?

    Ans: AMP is short for Accelerated Mobile Pages. It is a project from Twitter and Google to make fast mobile pages. AMP is an open-source library that helps create a lightweight and fast loading web page. It enables marketers and publishers to create mobile-friendly web pages, which can be supported at different platforms and is compatible with all types of browsers.

    Q30. What KPIs do you use in social media reporting?

    Ans: The popular key performance indicators in social media reporting are –

    • Reach
    • Engagement
    • Leads
    • Conversions
    • Likes
    • Shares
    • Traffic data
    • Leads
    • Active followers
    • Brand mentions

    Q31. Explain how AdWords work.

    Ans: Adwords deal with offering framework. If the offering costs high, your promotion will show up over the Google page. Adwords deals with pay per click which means you pay the sum you have offered if somebody taps on your advertisement because of web seek.

    Q32. What are long-tail keywords?

    Ans: A long-term word is a keyword phrase containing 4+ words that make the search results more specific. Long-tail keywords get low search traffic, but they rank better than single-word keywords.

    Q33. Explain what is the significance of CTR and how do you calculate it?

    Ans: CTR represents Click through rate that represents the number of guests visiting your promotion on the website page. The equation for ascertaining CTR = Number of snap/Number of impressions * 100.

    Q34. What are the four C’s of Digital Marketing?

    Ans:

    Customer – Who sees the message
    Content – The message customer sees
    Context – Why the Customer sees the message.
    Conversation – Happens between you and your customer.

    Q35. What are the 3 ingredients of Digital Marketing?

    Ans: The 3 ingredients of Digital Marketing are-

    • Traffic
    • Insights
    • Sale

    Q36. Which platform would you prefer to put Job-related advertisements? 

    Ans: LinkedIn. Since it is usually accessed by professionals and job seekers so your advertisement will reach the required audience.

    Q37. Mention some bidding options.

    Ans:

    • Cost Per Click (CPC)
    • Cost Per Thousand Impressions(CPI)
    • Cost Per Action/Acquisition (CPA)

    Q38. Why should you use YouTube for Digital Marketing?

    Ans: With YouTube, you can present a better picture of the brand by creating interesting videos, which can help boost SEO traffic, expand social reach, create brand awareness, and improve the ROI.

    Q39. How can you drive digital traffic to our site immediately?

    Ans: Leveraging social media with posts that link back to your site is one key way to funnel traffic to your website within a shorter time frame. Also, posts that include promotions, giveaways, contests, and other engaging, time-sensitive material can be effective. Additionally, generating leads through engagement in online public relations – such as answering queries where you function as a subject expert, or writing a press release for online distribution – are also some strong tactics for quickly amassing traffic.

    Q40. What is conversion optimization?

    Ans: Conversion optimization is a practice of determining how a website can increase the ratio of visitors to actual customers. A conversion is a site visitor who has taken a desired action rather than simply viewing content and leaving. One way to optimize conversions is to conduct A/B testing, which runs two web pages with altered designs or content to see which yields more conversions.

    Q41. How to measure the ROI of any channel?

    Ans: To calculate the ROI of a marketing campaign, integrate it into the overall business line calculation. Take the sales growth from the product line, subtract the marketing costs, and divide by the marketing cost.

    (Sales Growth – Marketing Cost) / Marketing Cost = ROI

    Q42. What is the difference between CPC and EPC?

    Ans: CPC is the cost per click, a model used to price many PPC or pay per click advertising models like Google’s AdWords.

    EPC (Earnings per 100 clicks) is used within the realm of affiliate marketing to measure average earnings within the 7 day period that an affiliate can expect to earn for every 100 clicks they generate.

    Q43. Differentiate between AdWords and AdSense. 

    Ans: AdWords enables businesses to advertise on Google’s network and AdSense enables publishers to reserve space for AdWords placements on their website. Both AdWords and AdSense work together to complete Google’s advertising network: website owners put up space for Google’s ads (AdSense) and businesses set budgets and ads to display on Advertising network (AdWords).

    Q44. Differentiate between No-follow and Do-follow links in SEO.

    Ans: No-follow link instructs search engines bots that a hyperlink should not influence the link target’s ranking in the search engine index. It reduces the effectiveness of search engine spams and improves the quality of search engine results.

    Do-follow links allow search engines to follow them and reach your website, giving the link juice and a backlink.

    Q45. Difference page views and sessions. 

    Ans: A session is a single visit to your website but pageviews represent the individual time a page on your website is loaded by a User. A single Session can include many Pageviews if a user navigates to any other web pages on your website without leaving.

    Q46. What are the WebMaster tools?

    Ans: Google Webmaster Tools is a collection of web utilities that help website owners ensure that their site is Google-friendly. These tools have many applications like getting data about incoming search traffic, requesting Google to crawl and index the website, viewing crawl error reports, etc.

    Q47. Name 3 email marketing tools.

    Ans: Campaign Monitor, Litmus, MailGenius.

    Q48. Differentiate between content and context in marketing. 

    Ans: Content is the material contained within the work that’s available for the audience while context is the positioning of the content, storyline or purpose which provides value to the audience.

    Q49. Differentiate between Google Adword and Double Click.

    Ans: Google Ads is a paid advertising platform where advertisers participate in an ad auction and their ads are shown based on various metrics while DoubleClick is an ad management platform for publishers to serve ads for advertisers.

    Q50. Define a user journey of an online shopper. 

    Ans: The journey of an online shopper has 4 steps –

    • Awareness: When consumers discover your brand.
    • Consideration: Potential customers search to check if you offer the products they need.
    • Preference: Online shoppers establish a preference in terms of which website they want to purchase from, based on their research.
    • Purchase: Customer makes a purchase decision.

    Q51. What attracted you to the Digital Marketing industry?

    Ans: With this question, the interviewer needs to know your commitment to the industry. Therefore, it is important to show full commitment and enthusiasm for the industry.

    Talk about the potential you see in Digital Marketing in near and long-term future. This would showcase that you’re well-read and updated about your chosen field.

    Q52. How will your experience benefit our Digital Marketing business?

    Ans: Here you must talk about your personal experience and how your skills will benefit the business. Try to focus on your unique abilities and talk about what makes you different from the rest of the applicants. Talk in terms of knowledge, skills, and experience you have got so far.

    Q53. How do you stay updated with the latest Digital Marketing trends?

    Ans: Since Digital Marketing is a dynamic field, it is important to stay updated with the blogs, books, podcasts, and webinars to go for. Some of the popular resources to stay updated on Digital Marketing are websites like Mashable, WordStream Blog, Social Media Examiner, Neil Patel Blog, etc.

    Q54. Do you think Digital Marketing will replace traditional marketing practices in the near future?

    Ans: This question would reveal the level of your professional knowledge. Hence, build your answer with personal opinions, don’t just go with what you have heard.

    One thing that can be safely said is that it is unlikely that Digital Marketing will completely replace traditional marketing in the near future. Rather marketers are integrating both the platforms to optimize their plans for optimum ROI. Instead of replacing each other, both traditional and digital marketing are becoming complementary to each other.

    Personalized Questions and Answers for Digital Marketing Interview

    In this section, we will be discussing some personalized questions on Digital Marketing, according to your job profile.

    Digital Marketing Fresher / Entry-Level Marketing Professional

    Below are some questions for a Digital Marketing fresher.

    Q55. How will you rate yourself on the scale of 1 to 10 based on your knowledge of Digital Marketing?

    Ans: With this question, the interviewer wants to learn if you are acquainted with your strengths and weaknesses. Make sure you do not overestimate or underestimate yourself.

    Do analyze what are the skills and knowledge you possess and the quantum of work you need to learn.

    Q56. Which is essential: the number of engagements or the likes/followers?

    Ans: Social media is not just about the number of followers or likes. Because unless these followers and likes convert into sales or boost your business, there is no point running after increasing them. Therefore, engagement is better than followers or likes.

    Q57. What made you apply for this position in the digital marketing field?

    Ans: With this question, the employer needs to know about the business you have worked in and what made you apply here. The role? The salary?The company? Or the location?

    Q58. What are the skills needed for Digital Marketing?

    Ans: Digital Marketing is an amalgamation of innovation, creativity, and analytics, one should have a creative mind, data analysis skills, writing and editing skills, and technical skills to be a successful digital marketer.

    Q59. What is it that you like the least about Digital Marketing?

    Ans: This question is a bit tricky. You just have to think of a part of your role you enjoy the least, as there is always something, small or big that every person does not like about their job. Show your passion and skills for the overall sector to convince the interviewer.

    Q60. Has your degree benefited your digital marketing career?

    Ans: This answer will be related to your graduate course. Mention all the subjects you opted at your university which can be beneficial for the business in the long run.

    Digital Marketing Executive / Experienced Digital Marketing Professional

    Below are some questions for a Digital Marketing executive.

    Q61. How are you going to drag the attention of more potential buyers for the products /services offered by our business via social media channels?

    Ans: Attention equals innovative content. If you produce good content and display it correctly to the right place at the right time it will definitely give the output. A few ways to engage your customers through Social Media are – crafting catchy headlines, posting quality visual media, hosting contests, ensuring your post has good content, focusing on your social presence, responding to comments in a timely manner, etc.

    Q62. Do you find anything wrong with the Digital Marketing tactics that we are adhering to right now? If yes, how would you like to change it?

    Ans: This question is to check that you are well acquainted with everything regarding the company you have applied for. Here you can go with proving 3 points-

    • You have carefully assessed the prevailing tactics and strategies of the company.

    • You are honest about their shortcomings which you have identified.

    • Offer a few effective strategies for proving that you are beyond the critics.

    Q63. How can you generate leads?

    Ans: Describe the lead generation process by Sales Funnel and other digital marketing techniques like engaging directly with leads, investing in the latest technologies, optimizing informative content, automating your marketing, etc.

    Q64. What’s your strategy you are following to rank a keyword?

    Ans: Ranking for a keyword is a repeatable process, you won’t get the results you want 100% of the time, especially if the keyword you’re trying to rank for is a popular keyword. But content marketing and SEO practices like keyword research, checking out the competition, conceptualize the content, optimizing for your keyword, etc. can help you with the rankings.

    Q65. Explain the process of Facebook Marketing?

    Ans: For Facebook Marketing, sharing valuable content that connects with potential customers is your most important play. You can create a Facebook Marketing plan by defining your audience, setting goals, creating a business page on Fb, posting interesting content and incorporating Facebook ads.

    Q66. Do you know the latest Digital Marketing trends?

    Ans: Here are some Digital Marketing trends

    • Voice Search
    • Smarter Chat
    • Augmented and Virtual Reality Marketing
    • Live Videos
    • Engagement-Based Email Marketing
    • Browser Push Notifications
    • Content Personalization

    Q67. What off-page SEO tools do you use for backlinks?

    Ans: Ahref, semrush, ravan, backlinkwatch, etc.

    Q68. What do you know about Viral Marketing?

    Ans: Viral marketing is a business strategy that uses existing social networks to promote a product. It refers to how consumers spread information about a product to people in their social networks.

    Q69. What is your approach to edit a copy?

    Ans: The correct approach to edit a copy is –

    • Trim the fat
    • Cut the convoluted words
    • Take a laser, not a shotgun approach
    • Use online proofreading tools
    • Do not repeat yourself

    Digital Marketing Manager

    Below are some questions for a Digital Marketing Manager.

    Q70. How will you set-up, track and analyze whether a campaign you conducted was a success?

    Ans: Here you can discuss the campaign’s driving goals which can vary from enhancing brand awareness, lead generation or boosting up social media followers. You need to about tracking the campaign’s progress via Google Analytics and other monitoring tools for staying updated with the campaign progress. It is essential that you mention your visions upon which you can act.

    Q71. What is your major expertise in Digital Marketing?

    Ans: The market is too vast in terms of Digital Marketing and there are so many things to do in this market. Talk about your expertise and back them up with some examples according to your experience.

    Q72. Why would our company need your expertise in Digital Marketing?

    Ans: Looking at the latest trends, a digital marketing expert will possess analytical and social skills to identify your target audience and understand who your customers are and what they need. The complete answer to this question would depend upon your experience and background.

    Q73. What was your past experience in Digital Industry?

    Ans: Elaborate your entire experience in the best way possible and mention your achievements with numbers and stats.

    Q74. What is your approach to structuring a marketing budget?

    Critical keys to plan and implement a marketing budget are –

    • Calculate the marketing budget and align your marketing goals with your company’s strategic goals.
    • Identify the marketing budget to develop a detailed marketing plan that supports your strategy.
    • Allocate your marketing budget dollars.
    • Implement the marketing budget plan.

    Q75. What is your experience with co-marketing campaigns?

    Ans: In a co-marketing partnership, both companies promote content or a product and share the results of that promotion. Explain the same with your experience.

    With this, we come to an end of this blog on “Digital Marketing Interview Questions”. I hope it added value to your knowledge of Digital Marketing. 

    If you wish to enroll for a complete course on Digital Marketing Certification Training, Edureka has a specially curated Machine Learning Engineer Master Program which will help you gain expertise in various digital media aspects like Keyword Planning, SEO, Social Media Marketing, Search Engine Marketing, Email Marketing, Affiliate Marketing, and Google Analytics. 

    Comments
    0 Comments

    Browse Categories

    Subscribe to our Newsletter, and get personalized recommendations.